top of page

Terugblik op een drukbezochte Amstellanddag

  • Foto van schrijver: Kim Hemmes
    Kim Hemmes
  • 26 jun
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 2 jul


Op 1 juni was het eindelijk zover: onze open dag, als onderdeel van de grotere Amstellanddag. En wat hebben we genoten met het stralende weer! Jacobine, onze geweldige tuinvrijwilliger (zie afbeelding onderaan), schreef een korte terugblik op de dag:


Amstellanddag op De Meent | 1 juni 2025

Het is precies een jaar geleden dat ik voor het eerst een voet zette op het erf van De Meent. De jaarlijkse Amstellanddag, de open dag met rondleidingen, workshops en marktkraampjes. Er worden pannenkoeken gebakken met dank aan de kippen en de koe. De kruidentuin kun je er proeven in de vorm van een kopje thee. Op het vuur staat een ronde schaal van bijna 1m2. Dit jaar gevuld met alcoholvrije Coq au vin.



Het is een wonderlijke plek, De Meent. De naam betekent zoiets als gedeelde grond. Gezamenlijk en gestaag wordt hier gebouwd, verbouwd, gezorgd, gedeeld en gegeten. Onder de rook van Amsterdam ontwikkelt zich een boerderij waar mensen samen komen om op een duurzame manier voedsel en gemeenschapszin te ontwikkelen. Je kunt het zien aan de stralende biet die Brian in zijn hand heeft terwijl hij toegewijd de bezoekers rondleidt. Je hoort het aan de trotse stem van Eugene als hij over de kippen vertelt. Je ervaart het door een lavendel te adopteren en die eigenhandig in de grond planten. Je proeft het aan de Coq au vin. Het smaakt naar meer.


Het is precies een jaar geleden dat ik voor het eerst een voet zette op het erf van De Meent. Sindsdien keer ik met regelmaat terug als vrijwilliger in de moestuin. De open dag is een soort jaarlijkse momentopname. Het is een foto in beweging van een boerderij in ontwikkeling. Graaf een kuiltje. Plaats je lavendel erin. Veeg de grond terug en druk het wat aan zodat het goed kan wortelen. Vergeet het geen water te geven. Het zal je verwonderen hoezeer het gegroeid is als je terugkomt volgend jaar.



bottom of page